
Nedostatek hořčíku může způsobit zdravotní problémy
Magnezium neboli hořčík je minerál, který je důležitý v mnoha metabolických procesech.Jeho dlouhodobý nedostatek…
přečístKolagen je nejdůležitější a nejvíce zastoupenou bílkovinou v lidském těle. S věkem se tvorba kolagenu začíná snižovat, z toho důvodu je suplementace této bílkoviny esenciální, a to nejen s narůstajícími roky, ale i v mládí, protože kolagen zajišťuje správné fungování mnoha procesů v lidském těle.
V těle tvoří kolagen až 30 % všech bílkovin a skládá se z 19 různých aminokyselin. Kolagen zastupuje například 90 % očního bělma, 80 % šlach a významné procento má i u pokožky, chrupavek, kostí a svalové hmoty. Produkce kolagenu se snižuje již od 25 let a po čtyřicítce se kolagen již téměř netvoří. Při výběru doplňků stravy v podobě kolagenu je důležité zohlednit nejen samotný původ kolagenu, ale i vstřebatelnost, jenž hraje důležitou roli.
Kolagen je základním stavebním kamenem pro tvorbu stavební hmoty pojivových tkání. Je obsažen i v kostech, šlachách, vazech, pokožce nebo škáře a tvoří husté svazky vláken, jež jsou viditelné pouhým okem. Dále ho můžeme najít v elastické chrupavce, která tlumí klouby a je velmi důležitý pro její fungování. Také tvoří oporu orgánům z hlediska svaloviny.
Suplementace kolagenu má mnoho pozitivních účinků na lidské tělo. Jedna z nejznámějších výhod kolagenu se primárně zaměřuje na mladě vypadající pokožku bez vrásek. Nicméně kolagen hraje důležitou roli pro správné fungování buněk, svalů, tkání, a dokonce i orgánů. Další nespornou výhodou kolagenu je zmírnění bolesti a tuhosti kolen či jiných kloubů a podpora tvorby kostních buněk. Umožňuje správné fungování jater a pomáhá zmírnit příznaky střevních obtíží. Mezi jeho pozitivní účinky se uvádí i prevence proti Alzheimerově chorobě, infarktu, mozkové cévní příhodě a také celková podpora mozku.
Nejčastěji je kolagen užíván jako doplněk stravy v podobě práškového preparátů nebo pilulek, které jsou dostupné v lékárnách. Jedná se většinou o produkty vyrobené ze zvířat. Kolagen lze získat i z potravin bohatých na aminokyseliny, zejména na glycin a prolin. Glycin lze najít například v dýni, zelí, okurkách, fazolích či banánech, naopak prolin v pažitce, pohance nebo chřestu. Pro podporu tvorby kolagenu je důležitý i dostatek vitamínu C. Najít vyvážený poměr toho, jak zajistit, aby mělo tělo dostatek látek pro tvorbu kolagenu je náročné. Z toho důvodu se doporučuje užívat kolagenový peptidový doplněk stravy. Takto zpracovaný kolagen se označuje jako hydrolyzovaný a získává se enzymatickou hydrolýzou kolagenu.
Kolagen od Anjolie
Fermentovaný Tri-peptide kolagen rybího původu je nejmenší strukturální jednotka kolagenu se silnou penetrací a vstřebatelností do kůže. Míra absorpce je rychlá a cíleně ukládána do pokožky.
930 Kč 809 Kč bez DPH
Do košíkuKombinace tří látek o lehkých molekulárních hmotnostech proti stárnutí, které jsou absorbovány buňkami na přímo. Produkt zajistí velký přísun energie a výživu po celém těle. Inspirováno dle knihy Davida Sinclaira.
4 440 Kč 3861 Kč bez DPH
Do košíkuMagnezium neboli hořčík je minerál, který je důležitý v mnoha metabolických procesech.Jeho dlouhodobý nedostatek…
přečístAndrographis Paniculate neboli Právenka latnatá slouží jako vysoce účinný antioxidant. Jedná se o významnou…
přečístAllicin je účinný bojovník proti bakteriím, které poškozují imunitní systém. V porovnání s dobou…
přečístVědci z Harvard Medical School’s Brigham dokázali, že 1000 mg farmaceutického NMN užívaných v…
přečíst